10 zvykov, ktoré spôsobujú vrásky a predčasné starnutie pleti

25. 03. 2022 | 08:03

1. Fajčenie/alkoholické návyky: Konzumácia alkoholu je extrémne zlý zvyk, rovnako ako fajčenie. Obmedzte príjem alkoholu a prestaňte fajčiť, aby vaša pleť zostala žiarivá a mladá.

2. Nedostatok spánku: Je dôležité, aby ste spali aspoň 8 hodín denne. Vyhnite sa nočnému sledovaniu televízie a dobre sa vyspite. Ak ignorujete význam spánku, skončíte s tmavými kruhmi, unavenými očami, opuchnutými vačkami pod očami a tým všetkým dohromady.

3. Nedostatok vody: Voda je najlepším darom prírody a čarovným elixírom, ktorý udržuje vašu pokožku pružnú, hydratovanú a mladistvú. Pite veľa vody, aby vaša pokožka zostala hydratovaná.

4. Intenzívna láska k sladkostiam: Áno, pre čistú pleť musíte zo svojho jedálnička vynechať nezdravé jedlá a vyprážané jedlá, no vo vašej každodennej strave je väčší nepriateľ, ktorý poškodzuje kožné bunky, a tým je cukor! Zníženie cukru bude mať úžasný výsledok na vašej pokožke, pretože inzulínové skoky spôsobené vysokým obsahom rafinovaného cukru v tele spôsobujú zápal kože, ktorý vedie k predčasnému starnutiu, vráskam, akné a nerovnomernému tónu pleti.

5. Nadmerné vystavovanie sa modrému svetlu z telefónu a iných zariadení: Ak ste si mysleli, že modré svetlo z obrazovky počítača a telefónov môže poškodiť len vaše oči, ste úplne na omyle! Pridanie filtra modrej obrazovky na telefóny/notebooky, zapnutie „nočného režimu“, zníženie jasu obrazovky a používanie ochranného opaľovacieho krému proti modrému svetlu pomáha.

6. Nedodržiavanie správnej rutiny starostlivosti o pleť: Väčšinou máme tendenciu byť leniví. Chceme vyzerať dobre a predsa nenávidíme myšlienku investovať nejaký čas do starostlivosti o pleť. Čistenie, tonizácia, exfoliácia a hydratácia by mali byť súčasťou vašej pravidelnej starostlivosti o pleť. Tiež nezabudnite vždy odstrániť make-up predtým, ako pôjdete spať. Využite čas spánku na omladenie a opravu pokožky.

7. Neustále si trenie očí: Možno to robíte neúmyselne, ale neustále trenie očí môže poškodiť jemnú pokožku okolo očí, čo vedie k tmavým kruhom, jemným linkám a vráskam.

8. Používate prípravky bez vitamínu C: Vitamín C je tiež silným antioxidantom, ktorý zachytáva voľné radikály, ktoré poškodzujú kožné bunky. Retinol stimuluje tvorbu kolagénu a pomáha zlepšovať textúru pokožky. Preto by obe tieto zložky mali byť súčasťou vašej starostlivosti o pleť.

9. Spanie na bavlnenom vankúši: Väčšina z nás spí na bavlnených vankúšoch, ale viete, že nie sú skvelé pre pokožku. Vyberte si mäkkú látku na vankúše alebo investujte do saténovej obliečky na vankúš, aby ste si zachovali mladistvosť svojej tváre.

10. Nenosenie slnečných okuliarov: Nosenie slnečných okuliarov s UV ochranou zabráni vráskam a krčeniu pokožky okolo očí. Ak si na noc nezabudnete natrieť očný krém, potom by ste si mali chrániť jemnú pokožku okolo očí aj nosením slnečných okuliarov, keď idete von.

Autor: Števo Mačák