Anglická marmeláda

12. 01. 2018 | 16:01

Ak ste sledovali dobrodružstvá medvedíka Paddingtona, viete, že jeho najobľúbenejšou maškrtou bol pomarančový džem. Túto lahôdku spájame väčšinou s britskou gastronómiou, do Anglicka však prišla údajne niekedy v 16. storočí z Portugalska.

Vyžaduje si skutočne kvalitné ovocie v bio kvalite, pretože do džemu sa pridáva aj nasekaná kôra citrusov a tá chemicky ošetrená by veru nášmu zdraviu neprospela. Ale aj Angličania si suroviny pre výrobu džemu musia zadovážiť z južných krajín, najlepšie sú vraj tzv. sevillské pomaranče. Vyznačujú sa väčšou kyslosťou dužiny a horkosťou kôry, čo v konečnom dôsledku vytvorí špecifickú chuť džemu. Ako už býva zvykom, každý široko rozšírený recept neujde nakoniec rôznym variáciám a obmenám a tak aj slávna „marmalade“ sa robí tiež z iných druhov citrusov alebo z ich rôznych kombinácií.

Výrobe džemu prepadla aj Češka Blanka Milfaitová, známa „kráľovná marmelád“, ktorá svojím citrónovým džemom zabodovala dokonca na World´s Marmalade Awards, teda na niečom ako svetovom majstrovstve vo varení práve týchto citrusových špecialít. Jej výrobky sa vďaka tomu dostali až na kráľovskú tabuľu. Svoju vlastnú verziu si môžete vyskúšať aj v domácich podmienkach. Existuje celý rad originálnych či upravených receptov. Jeho výroba nie je až taká zložitá, ale ako všetko, čo je naozaj kvalitné, vyžaduje si dostatok času a skúseností. Ten pravý anglický nevyužíva žiadne chemické konzervanty, ztuhnutie je zabezpečené prírodným pektínom obsiahnutým v citrusových zrniečkach a kôre. Varenie džemu je rituál, ktorý vám krásne rozvonia celý byt a s pomocou vhodnej hudobnej kulisy a spolupracovníkov môže byť dobrou možnosťou relaxácie a zábavy.

Ak však nemáte čas na takéto „kratochvíle“, určite si nájdete rýchlejšie varianty, ktoré možno nevyčarí laureáta svetovej súťaže, ale chutiť bude isto dosť dobre.

Autor: Števo Mačák