Čo takto dať si cheesecake?

12. 12. 2017 | 13:12

Dezert, ktorý sme ešte nedávno považovali za nejaký čudný slaný koláč, už dnes asi pozná každý. Nemusíme preň cestovať do anglo-saských krajín, odkiaľ ku nám prišiel, celkom bežne býva v ponuke miestnych cukrární. Ale prečo si ho neurobiť rovno doma?

Nebojte sa, nie je zďaleka taký náročný na prípravu, ako by sa mohlo zdať a je úžasne variabilný. Môžete si ho urobiť vždy trocha inak, vždy podľa chuti a nálady a zdrojov surovín vo vašej špajze. Originálny dezert používa na náplň „syr“, teda nie klasický a nám známy syr, ale skôr hmotu typu nátierkového masla alebo mascarpone. V slovenskej domácej verzii je však často nahrádzaný tvarohom. Možno už to nie je presne ten anglický „cheesecake“ aký ste jedli na dovolenke, nie je však o nič menej chutný a výživný.

Základný korpus sa pripravuje z rozdrvených sušienok a masla. Môžete použiť obyčajné maslové keksíky alebo ich obohatiť kakaovým práškom, zaujímavá je kombinácia s Oreo keksami. Do hlavnej, tvarohovej časti, sa zvyčajne pridáva šľahačka alebo pochúťková smotana, cukor, vajíčka a niekedy aj trocha múky. Každý má svoj osvedčený recept. Podľa sezóny a kreativity je možné pridať tiež gaštanové alebo tekvicové pyré, ovocie alebo kakao. Prípadne pomiešať čokoládovú a čistú plnku a vytvoriť zaujímavú zebrovanú štruktúru. Tvarohová časť si vyžaduje pomerne dlhé, zhruba hodinové pečenie a rovnako dlhé odležanie v chlade. Povrch koláča môžeme nechať iba tak alebo ho dozdobiť ovocím, čokoládovou, citrónovou či inou polevou.

Koľko ľudí a chutí, toľko rôznorodých, krásnych a chuťovo pestrých možností. Keď príde návšteva, na elegantnom tortovom podnose spravíte isto skvelý dojem. Cheesecaky sa celkom dobre ujali aj namiesto ťažkej krémovej narodeninovej torty či ako osvieženie svadobných koláčov. Tvarohová náplň je diétnejšia, nezahltí maškrtníkov toľko ako iné zákusky. Skrátka je to elegantná a chutná mňamka pre široké využitie a rovnako široké spektrum maškrtníkov.

Autor: Števo Mačák