Fondue

12. 12. 2017 | 13:12

Známymi syrovými veľmocami sú napr. Švajčiarsko alebo Francúzsko, kvalitné syry nájdete však aj u nás na Slovensku. Ak ste dokonca viacej syrový maniak ako mäsový, odporúčame vám skvelú pochúťku alpských pastierov – tzv. fondue (čítaj „fondi“).

Asi častejšie sa stretávate s jeho čokoládovým variantom, syrový však nie je tiež na zahodenie. Nie je to pochúťka pre samotárov, naopak sa hodí ako netradičné občerstvenie pri stretnutí s dobrými priateľmi. Nie každý by bol totiž ochotný zdieľať s vami jeden spoločný kotlík. Na fondue sa dá kúpiť špeciálny set – nádoba a dlhé napichovacie ihly, s trochou fantázie si však vystačíte aj s bežnými domácimi potrebami. Dôležitý je však kvalitný tvrdý a tučný syr. Taký, ktorý sa dá dobre roztopiť a udržiavať v tekutom stave, ale zároveň má aj príjemnú korenistú chuť.

Vhodný na tento účel je napríklad syr Volovec. Do roztopenej syrovej omáčky môžete pridať rôzne korenia – muškátový oriešok či biele korenie. Tradičné fondue sa robí spolu s bielym vínom, pre deti použite radšej citrónovú šťavu. Aby sa syr nepripaľoval, kotlík či hrniec môžete vytrieť roztlačeným cesnakom. Tiež sa do syrovej zmesi pridáva štipka škrobu, aby sa syr neusádzal na dne. Do syrovej omáčky namáčajte malé chuťovky z bagety či tmavého chleba, nechajte aspoň kúsok kôrky, aby sa vám kúsky nerozpadli.

Okrem pečiva sa na namáčanie uplatnia aj pečené zemiaky, čerstvá a pečená zelenina. Všetko akurát v takej veľkosti a kvalite, aby držalo pekne na vidličke a nezostávalo v horúcom syre. Pritom môžete spomínať na spoločné zážitky, plánovať iné gurmánske stretnutia alebo iba tak mlčať a poriadne si vychutnávať syrovú lahôdku.

Zaujímavá môže byť konzumácia syra v lete vonku pri ohníku, tak ako vlastne pochúťka kedysi vznikla. Treba však veľmi pozorne dbať na bezpečnosť stolovníkov, aby sa príjemné chvíle s priateľmi nepremenili v nejakú drámu.

Autor: Števo Mačák