Prečo je pizza Margherita kráľovská?

11. 06. 2018 | 10:06

Vo svete pizze je jednou z najznámejších a najobľúbenejších pizza Margherita. To čo však málo ľudí vie, je, že tento recept pizze sa nazýva po talianskej kráľovnej Margherite zo Savoy.

Legenda hovorí, že aj po zjednotení Talianska, krajina stále pociťovala opak a stratu nezávislosti. Práve vtedy kráľ a kráľovná navštívili Neapol s cieľom zosúladiť napätie s obyvateľmi juhu. Počas tejto cesty kráľovná požiadala o najlepšieho šéfkuchára v Neapole, unavená z gurmánskych francúzskych jedál, ktoré boli obvyklé kráľovské pochúťky. Oslovený bol Raffaele Esposito, aby pripravil tri druhy pizze. Zdá sa, že sa zamilovala do paradajkovej omáčky, mozzarelly a listov bazalky. Vďaka tejto skúsenosti si kuchár nazval tento recept po kráľovnej, čo bolo niekoľko dní po tom ako kráľovná Margherita poslala ďakovný list Espositovi, ktorý dnes môžeme vidieť v Pizzerii Brandi, ktorú vedú potomkovia neapolského šéfkuchára.

Možno si všimnete, že farby pizze Margherita hrajú s vlajkou Talianska: červená, biela a zelená. To všetko naznačuje, že ide o gesto pre prijatie monarchie na juh a ich kultúru a rovnako južní občania prijali zjednotenie.

Je zrejmé, že je to výsledok legendárnej pravdivosti. A po vyšetrovaní v archívoch Neapola zjavne dátumy, dokumenty a história nezodpovedajú realite. Je však úplne jasné, že pizza Margherita je potešením a aj napriek rokom a gastronomickým inováciám, naďalej očarí každého svojou chuťou. Chutí aj vám? Tak si ju objednajte. Donáška zdarma od Andiamo Pizza, Prešov.

Autor: Števo Mačák