Strava v zime

12. 01. 2018 | 16:01

Zimné obdobie sa spája s rôznymi typmi dýchacích ochorení a viróz. Ak sa im chcem vyhnúť, mali by sme sa nielen vhodne obliekať, otužovať a oddychovať, ale prijímať dostatok vitamínov a minerálov.

Dobrým zdrojom sú napr. citrusy a iné exotické ovocie, niektorí odborníci však hovoria, že sú zároveň zdrojom alergénov a vôbec, že by sme mali konzumovať potraviny, ktoré vyrástli práve v tej či onej sezóne v našom okolí. To nie je problém v letných mesiacoch, ale v zime? Na pomoc sa treba obrátiť k našim predkom. Bežní, chudobní ľudia nemali prístup k cudzokrajným produktom, ba dokonca iba k tým surovinám, ktoré si sami vypestovali a na zimu zakonzervovali. Strava bola celkovo veľmi jednotvárna a chudobná. Dnes máme iste iné možnosti, ale vrátiť sa ku koreňom nemusí byť na škodu veci. Naše domáce ovocie je možné si na jeseň nasušiť a takto predĺžiť jeho trvanlivosť aj na zimu. Je to vždy lepšia verzia ako presladené kompóty.

Podobne fungujú rôzne druhy orechov a semiačok. Skvelým zdrojom zdravia je tiež obyčajná kyslá kapusta. Proti nadýmaniu pomôže prídavok rasce alebo iných korenín usnadňujúcich trávenie. A potom koreňová zelenina, zemiaky a rôzne obiloviny. V zime by sa mali variť jedlá, ktoré organizmus ohrejú a teda treba čo najviac zaradiť do jedálnička teplé zeleninové polievky a bylinkové či ovocné čaje. Môžete si viac ako inokedy dopriať múčne jedlá, ale nepreháňajte to s tými mastnými. Odolávať chutnej klobáske v kapustnici či zabíjačkovým špecialitám určite nemusíte, ale ako sa hovorí, všetkého s mierou.

Netreba samozrejme zabúdať na primeraný pohyb a tiež oddych. Aj naši starí otcovia pracovali cez zimu menej a predovšetkým sa veľa navštevovali a združovali. Pri teplej peci sa rozprávali príbehy a pri svetle petrolejky robili menej náročné ručné práce. Užívali si kúzla rodinných a susedských vzťahov, ktoré nám občas chýbajú a ktoré takisto svojim spôsobom prispievajú k dobrému zdraviu.

Autor: Števo Mačák