Talianská vs. americká pizza

19. 06. 2018 | 13:06

Poznáte rozdiel medzi talianskou pizzou a jej americkým náprotivkom? Tento článok vysvetľuje niekoľko kľúčových rozdielov.

Ak ste boli niekedy v Taliansku a v Amerike, viete, že pizza je tam trochu iná, ako v štátoch. Aj v talianskej reštaurácii v USA nájdete pizzu v americkom štýle. Toto lahodné jedlo priniesli do Ameriky talianskí prisťahovalci, ktorí sa vrátili z druhej svetovej vojny. Počas vojny ochutnali tieto "koláče" v Taliansku a vrátili sa k nim. Keďže toto jedlo získavalo v USA popularitu, bolo upravené americkému vkusu.

Omáčka
Jedným z kľúčových rozdielov medzi talianskou a americkou verziou je druh omáčky, ktorú používajú. V USA je to všetko o pomaly varenej paradajkovej omáčke. Niektoré reštaurácie majú svoje vlastné originálne recepty, ktoré dávajú svojim receptom jedinečnú chuť, ktorú nenájdete v rýchlom občerstvení. V Taliansku používajú čerstvé paradajky, olivový olej, cesnak a oregano. To dáva pizze čerstvú chuť. Taliani sú vo všeobecnosti toho názoru, že Američania topia svoju pizzu v paradajkovej omáčke.

Mäso
Amerika je národom milovníkov mäsa. Hamburger, klobása, paprika, slanina a čokoľvek iné, čo môžete dostať od mäsiarky. Tento prístup je pre Talianov strašiakom. Dôvodom je, že v Taliansku mäso nemiešajú. Taliani oceňujú jedinečnú chuť každého mäsa. American Meat Lover je súčasťou americkej tradície „viac je lepšie", čo neznamená, že je aj chutné!

Cesto
V Taliansku existujú rôzne druhy cesta. V skutočnosti každá malá dedina má svoj vlastný jedinečný štýl. Ale s väčšinou týchto štýlov nájdete len tenké cesto. V Spojených štátoch je to celkom iné. Niektoré pizze majú také husté cesto, že je to skoro ako jesť kúsok čerstvo upečeného chleba s nejakými vecami na vrchu.

Spojené štáty vzali pizzu, ktorá bola kedysi pochúťkou predávanou v uliciach Neapola a zmenila ju na medzinárodné jedlo.

Slovensko talianskú pizzu si objednáte aj v Andiamo Pizza, Prešov a donášku máte zadarmo.

Autor: Števo Mačák