Tvrdá voda môže byť vážny problém!

14. 06. 2017 | 09:06

Pojem tvrdá voda iste poznáte z reklám na pracie prostriedky. Možno aj preto jej mnohí z nás nevenujú takú pozornosť, ako by mali. Tvrdá voda obsahuje vysoké množstvo rozpustených solí vápnika a horčíka. Ide o minerály, ktoré sú vo svojej podstate vo vode nerozpustné, a preto tvoria usadeniny v podobe takzvaného vodného kameňa. No a ten prináša do domácnosti hneď niekoľko problémov!

 

Skracuje životnosť spotrebičov

Nemenej ohrozené sú aj domáce spotrebiče, ktoré pracujú s tvrdou vodou a zároveň ohrevom. Takým sú napríklad práčky, umývačky riadu či rýchlovarné kanvice. Pri praní sa preto odporúča používať zmäkčovače vody a aviváže, ktoré zabraňujú tvorbe vodného kameňa a chránia tak práčku. V umývačke sa zas používajú soli pre zmäkčenie vody a rýchlovarnú kanvicu sa odporúča vodného kameňa pravidelne zbavovať. Napríklad octom, mechanicky – drôtenkami, či používať už upravenú vodu.

 

Ničí oblečenie

Pranie v tvrdej vode ničí nielen práčku, ale vplýva aj na kvalitu bielizne. Bielizeň sa stáva tvrdou, šedou, jej nosenie je nepohodlné. Tvrdá voda znižuje aj jej kvalitu a tým pádom aj životnosť. Do prania sa odporúča pridávať aviváž, ktorá pôsobí na bielizeň pozitívne. Taktiež pomáha šetriť elektrickú energiu, pretože zabraňuje usádzanie vodného kameňa na výhrevnom telese v práčke.

 

Pôsobí špinavo a neesteticky

Na sociálnych, ale aj domácich zariadeniach spôsobuje vodný kameň neestetické usadeniny. Tie sú potom zdrojom nepríjemných pohľadov hostí, či návštev. Jeho odstraňovanie však môže viesť k ďalším poškodeniam, preto je dôležité myslieť na tvrdosť vody už vopred.

 

Poškodzuje potrubia

Usádzanie vodného kameňa, môže poškodiť potrubia, cez ktoré tvrdá voda prechádza. Tieto potrubia sa buď úplne zapchajú, alebo vodný kameň výrazne zníži prietok vody. Pri veľkom tlaku vody potom môže takto znepriechodnené, alebo upchaté potrubie, prasknúť.

 

Ako na tvrdú vodu?

Riešením problému s tvrdou vodou môže byť zmäkčovač vody, ktorý sa postará o jej žiadané parametre. Používaním zmäkčovača vody ušetríte nie len peniaze za elektrickú energiu, nové spotrebiče či oblečenie, ale aj váš čas, ktorý potom môžete venovať sebe a svojim blízkym.

Autor: Editor Anka