Varenie v pare

17. 09. 2018 | 11:09

Varenie v pare je metóda mokrého tepla, pri ktorom sa jedlo ohrieva priamo alebo priamo v pare.

Niektoré spôsoby varenia používajú parný hrniec, na ktorý sa umiestni košík do ktorého sa následne vloží jedlo. Takto sa celý hrniec zakryje. Ide o veľmi dobrý spôsob pre varenie zeleniny, knedlí alebo rýb, ktoré sa dajú veľmi rýchlo uvariť.

Pudingy je možné umiestniť do nádrže na pečenie v parnej vaničke s vekom, potom sa umiestnia priamo do hrnca s vriacou vodou a prikryjú.

Vákuové varenie (sous vide) alebo varenie v taške je obľúbenou metódou v reštauráciách. Jedlo sa vákuovo utesní vo vrecku s bylinkami, koreninami, vínom alebo zvyškami a potom sa varí, pričom všetky vône ostávajú uchované vo vrecku. Ďalšou verziou je varenie a papillot (v taške), kde je jedlo zapečatené vo vnútri papiera s aromatickými látkami.

Vybrané moderné konvektomaty, či pece ponúkajú aj vyhradenú funkciu pary, ako aj kombinovanú funkciu konvekcie/pary. Funkcia pary je extrémne rýchla a energeticky účinná metóda varenia, ideálna pre jedlá ako zelenina, celé ryby, kurča a dokonca ryža. Často sú zahrnuté špecifické nastavenia pre rôzne potraviny. Používa sa aj na opätovné ohriatie potravín, udržiavanie vlhkosti.

Funkcia konvekčnej pary spája varenie s vetraním podporujúcim konvekciu. Je ideálny na varenie jedál, ako sú pečené mäso, celé kurčatá alebo dokonca chlieb, pretože jedlo sa rýchlo zhnedne, ale nevyschne.

Výhody varenia v pare

1. Para je veľmi jemná na jedlo a je dokonalým spôsobom varenia pre krehké jedlá ako ryby, tofu a zelenina.

2. Potravina nie je ponorená do kvapaliny, takže sa varí vo vlastných šťavách a zachová si svoju štruktúru a chuť.

3. Para udržiava nutričnú hodnotu potravín.

Varte chutne a zdravo. Príďte sa pozrieť aj na živé varenie s Gastmou, spojené s prezentáciou a názornými ukážkami efektívneho varenia.

Autor: Števo Mačák