10 faktov z histórie pizze

12. 06. 2018 | 10:06

Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál na svete, takže nie je žiadnym prekvapením, že mnohí tvrdia, že ju vytvorili ako prví. Tu je desať zaujímavých faktov o histórii pizze.

  1. Potraviny podobné pizze, konkrétne ploché pečivo a pečené pečivo s rôznymi zálievkami, boli pripravované už od neolitu.
  2. Pekári v Neapole pripravili prvé jedlo, ktoré bolo známe ako „pizza" v 17. storočí. Toto pouličné jedlo sa predávalo chudobným neapolčanom, ktorí strávili veľa času mimo domova. Kúpili si plátky pizze a jedli ich cestou popri kráčaní a tieto stravovacie návyky mnohí označili za „nechutné".
  3. V roku 1889 kráľ Umberto I. a kráľovná Margherita prvýkrát navštívili novo zjednotené Taliansko a navštívili Neapol. Legenda hovorí, že už boli znudení pravidelnou konzumáciou francúzskej kuchyne a kráľovná požiadala o niečo nové. Pekár Raffaele Esposito z Da Pietro Pizzeria (dnes Pizzeria Brandi) vynašiel pizzu s červenou paradajkovou omáčkou, bielou mozzarellou a zelenou bazalkou, aby odrážal farby talianskej vlajky. Kráľovná Margherita schválila túto pizzu a čoskoro sa stala známou ako pizza Margherita.
  4. Hoci kráľovná dala pizzy svoje kráľovské požehnanie, pizza sa stala známou mimo Neapola až začiatkom deväťdesiatych rokov 20. storočia, keď Taliani začali migrovať do Ameriky, nesúc so sebou svoje recepty.
  5. V roku 1905 otvoril Gennaro Lombardi prvú pizzériu v Spojených štátoch, ktorá predávala pizzu priamo na Manhattane, v prosperujúcej taliansko-americkej štvrti. Pizzeria je dodnes v prevádzke, a hoci už nie je rok 1905, reštaurácia má stále rovnakú pec.
  6. V tridsiatych rokoch minulého storočia vzrástol obchod s pizzou. Potomkovia prisťahovalcov otvorili pizzérie na Manhattane, v New Jersey a Bostone. V roku 1943 otvoril Ike Sewell Uno v Chicagu a priniesol pizzu v štýle Chicaga. Napriek svojej popularite však pizza bola predovšetkým jedlo chudobných pracujúcich.
  7. V roku 1945 jeden vojak s menom Ira Nevin, vynašiel spôsob pečenia, ktorý umožňoval maloobchodníkom lacno a ľahko piecť pizzové koláče bez dreveného uhlia alebo dreva. Reštaurácie začali predávať čoraz viac pizze.
  8. Skutočné rozšírenie pizze sa vyskytlo s príchodom reťazca Pizza Hut, ktorý sa otvoril v roku 1958 a bol nasledovaný ďalšími. Každý s myšlienkou, predávať pizzu masám.
  9. V roku 1957 spoločnosť Celentano začala uvádzať na trh mrazené pizze a pizze, ktoré sa čoskoro stali najobľúbenejšími zo všetkých mrazených jedál.
  10. Súčasný obchod s pizzou prináša príjmy odhadujúce 32 miliárd dolárov, pričom každý rok sa v Spojených štátoch predá viac ako 3 miliardy pizz.

Ochutnajte skvelú pizzu od Andiamo Pizza, Prešov a donášku máte ZADARMO.

Autor: Števo Mačák